top of page

Bruksismin hoito botuliinilla – mitä nyt, kun Kela-korvaus on poistunut?

  • Writer: Mimosa Uoti
    Mimosa Uoti
  • 1.6.
  • 3 min käytetty lukemiseen

Hampaiden narskuttelu, eli bruksismi, on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa kipuja, särkyä ja kulumia purentaelimistössä. Monelle tehokas helpotus on löytynyt botuliinihoidosta – mutta miten tilanne muuttui, kun Kela lopetti korvaukset tästä hoidosta maaliskuussa 2025?

Lääkäri Mimosa Uoti vastaanottaa potilaita bruksismin botuliinihoitoon Turussa.
Lääkäri Mimosa Uoti vastaanottaa potilaita bruksismin hoitoon Turussa.

Mikä bruksismi on ja miksi se vaatii hoitoa?


Bruksismi on tahdosta riippumatonta puremalihasten työtä, jota voi esiintyä sekä nukkuessa että valveilla (Käypä hoito -suositus Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt). Bruksismi tapahtuu usein öisin, mutta joillakin myös päivisin. Päiväbruksismi on usein tiedostetumpaa, kuten leukojen puremista, kiristelyä tai hampaiden yhteen painamista hereillä ollessa – ja liittyy usein stressiin, keskittymiseen tai huomaamattomiin tapoihin. Yöbruksismi on usein tahatonta ja tapahtuu unen aikana, yleensä ilman potilaan tietoisuutta. Bruksismi voi johtaa esimerkiksi:

 

  • leukojen ja kasvojen kipuihin

  • päänsärkyyn

  • hampaiden kulumiseen tai lohkeiluun

  • purentalihasten ylikuormittumiseen


Bruksismia pidetään keskushermoston säätelemänä, joten keskushermostoon vaikuttavat lääkeaineet tai huumausaineet voivat lisätä tai aiheuttaa bruksismin tapaisia oireita, tällaisia ovat esimerkiksi alkoholi, tupakkavalmisteet, stimulantit, huumeet (amfetamiini ja ekstaasi) sekä mielialääkkeistä SSRI- ja SNRI-lääkitykset. Myös jotkin neurologiset sairaudet voivat lisätä bruksismin esiintyvyyttä, esimerkkinä Parkinsonin tauti. 

 

Vaikka bruksismi ei aina vaadi hoitoa, monelle oireet heikentävät elämänlaatua merkittävästi. Ennen bruksismin hoidon aloitusta tulee määrittää, minkä tyyppisestä bruksismista on kyse. Tämä tapahtuu hammaslääkärin vastaanotolla. Esimerkiksi purentakiskohoito voi olla tehokasta potilaille, joilla on rytmistä narskutusta nukkuessa tai sekatyypin bruksismia eli sekä yö- että päiväaikaista narskutusta. 

 

Purentaan liittyvien tekijöiden ei ole voitu osoittaa aiheuttavan bruksismia (Käypä hoito -suositus), joten ei ole luotettavaa näyttöä siitä, että purennan tasapainotus vähentäisi bruksismia. Myöskään botuliinihoidosta ei ole vahvaa tutkimusnäyttöä hoidon vaikuttavuudesta purentafysiologian alalla. Käytännön työssäni olen kuitenkin huomannut monien potilaideni hyötyvän hoidosta leuan ja kasvojen kiputiloihin sekä purentalihasten ja kasvojen alueen jäykkyyksien vähentämiseen. Juuri tämän niukan vaikuttavuusnäytön vuoksi Kela ei enää anna lääkekorvausta botuliinista, mikäli se on määrätty bruksismin hoitoon. 

Kela ei myöskään enää korvaa hammaslääkärin määräämiä botuliinitoksiinivalmisteita ollenkaan. Syynä tiukentuneisiin korvauskäytöntöihin on myös botuliinitoksiinista maksettujen sairausvakuutuslain mukaisten lääkekorvausten kasvu 140% vuodesta 2019 vuoteen 2024. 


Botox®-valmiste bruksismin hoitoon.
Botox®-valmiste bruksismin hoitoon.

Botuliini – tehokas ja kevyesti kuormittava hoito


Botuliini (tunnetaan myös nimellä Botox®) on lääke, joka rentouttaa lihaksia. Purentalihaksiin pistettynä se voi hillitä ylivoimaista purentapainetta ja vähentää oireita jopa kuukausien ajaksi.

 

Hoito:

  • tehdään vastaanotolla muutamassa minuutissa

  • vaikuttaa noin 3–6 kuukauden ajan

  • ei vaadi toipumisaikaa

  • ei vaikuta kasvon ilmeisiin, kun se tehdään oikein

 

 

Entä nyt, kun Kela ei enää korvaa hoitoa?


Maaliskuussa 2025 Kela poisti botuliinihoidon tuen bruksismin hoidossa. Tämä tarkoittaa, että potilas maksaa hoidon itse. Hoidon hinta vaihtelee, mutta liikkuu yleensä noin 300–500 euron välillä riippuen annoksesta ja vastaanotosta. 

 

Vaikka Kela ei enää osallistu kustannuksiin, botuliinihoito voi silti olla:

  • kustannustehokas vaihtoehto, jos vaiva on pitkäkestoinen tai voimakas

  • korvaamaton apu, kun purentakisko ei riitä tai sovi

 


Kenelle botuliini sopii?


Botuliinihoito voi sopia sinulle, jos:

  • sinulla on vahvoja oireita (kipuja, päänsärkyä, hampaiden kulumaa)

  • muut hoidot eivät ole riittäneet

  • haluat kevyemmän vaihtoehdon kiskohoidolle tai sen rinnalle

 

Hoidon sopivuus arvioidaan aina yksilöllisesti. Meillä käynti alkaa konsultaatiolla, jossa kartoitamme oireesi ja hoitohistoriasi.

 

Hoidon suunnittelu alkaa aina yksilöllisellä arviolla lääkärin vastaanotolla.
Hoidon suunnittelu alkaa aina yksilöllisellä arviolla lääkärin kanssa.

Lopuksi


Bruksismi voi olla yllättävän kuormittava vaiva – mutta sen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Botuliinihoito on edelleen turvallinen ja tehokas apu monille, myös ilman Kela-korvausta.

Jos mietit, voisiko tämä hoitomuoto sopia sinulle, voit varata ajan vastaanotollemme tai ottaa yhteyttä ja kysyä lisää. Autamme mielellämme.



Kiinnostaako botuliinihoito bruksismiin? Varaa aika tai kysy lisää – autamme mielellämme.




Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page